7 Kaedah Pemulihan Muka Paling Berkesan

teknik yang berkesan untuk peremajaan kulit wajah

Peremajaan wajah adalah rangkaian langkah yang bertujuan untuk mengurangkan tanda-tanda penuaan luar, di antaranya teknik konservatif (kosmetik, bukan pembedahan) dan pembedahan dapat dibezakan.

Anti-Penuaan

Motivasi mereka yang memerlukan peremajaan wajah boleh berbeza-beza, tetapi semua orang setuju pada satu perkara: Tidak ada yang ingin menjadi tua dan kelihatan seperti "kenyataan buruk". Selain aspek estetika, penampilan mempunyai pengaruh yang signifikan terhadap banyak aspek kehidupan - misalnya peribadi dan profesional. Seseorang yang kelihatan muda dan cergas lebih yakin dan berjaya dalam hubungan dengan lawan jenis dan dalam perniagaan. Bagi banyak orang dalam profesion awam (artis, penyiar televisyen, ahli politik), penampilan "berkualiti tinggi" adalah bahagian penting dari permintaan profesional.

Perubahan berkaitan dengan usia adalah wajar. Mereka disebabkan oleh pengumpulan "kerosakan" secara beransur-ansur dalam pelbagai tisu. Di kulit, kandungan kolagen dan elastin berkurang, jumlah cairan menurun, yang menyebabkan kendur, kemunculan kedutan dan perubahan kontur wajah. Banyak bahaya untuk bekerja dan rumah tangga, keadaan persekitaran yang buruk, penyakit dan tabiat menyumbang kepada proses penuaan.

Perkembangan perubatan moden memungkinkan untuk mengubah manifestasi luaran penuaan dengan ketara, dan ini mungkin berlaku dalam pelbagai peringkat usia. Beberapa kaedah peremajaan wajah yang paling berkesan hari ini dibincangkan di bawah.

1. Botulinum toxin

Suntikan subkutan sediaan berdasarkan toksin botulinum. Dos terapi berkali-kali lebih rendah daripada dos toksik, jadi kaedahnya praktikal selamat apabila digunakan secara profesional. Terdapat kelumpuhan sementara dan kelonggaran otot-otot wajah, yang menyebabkan kelancaran lapisan kulit yang terlalu banyak.

 • Kelebihan: prosedur pesakit luar, hasil pantas, keselamatan relatif.
 • Kekurangan: perubahan sementara yang memerlukan manipulasi berulang, kemungkinan alergi terhadap ubat.

Mesoterapi ke-2

Peremajaan wajah dengan menggunakan pelbagai bahan dan persediaan di bawah kulit yang meningkatkan pemakanan, merangsang metabolisme tisu tempatan dan peredaran darah. Kaedah yang paling popular dalam kes ini adalah kompleks vitamin, asid organik, ekstrak kolagen dan elastin, sel stem dan fibroblas. Biorevitalisasi (pengenalan asid hyaluronik), suntikan biogel berdasarkan polimetil akrilat, dapat dilihat sebagai kes khusus mesoterapi.

 • Kelebihan: Kesederhanaan dan kelajuan pelaksanaan tinggi, invasif rendah (tahap penembusan tisu).
 • Kekurangan: ketidakstabilan hasilnya, memerlukan sejumlah prosedur yang mesti diulang setelah waktu tertentu, kemungkinan peningkatan kepekaan terhadap bahan yang disuntik.

Pendedahan laser ke-3

Dengan tenaga laser, anda dapat mencapai beberapa kesan pada masa yang sama. Kerana intensiti rendah, proses reparatif (pemulihan) pada kulit dirangsang oleh pembentukan molekul kolagen baru. Pendedahan yang lebih tinggi terhadap radiasi membawa kepada penghapusan lapisan epidermis yang tidak sesuai (dikenali sebagai permukaan kulit laser). Teknik serupa adalah peremajaan foto, yang menggunakan frekuensi panjang gelombang yang dapat dilihat.

 • Kelebihan: invasif rendah, keupayaan untuk merawat kawasan kulit yang besar dalam satu prosedur.
 • Kekurangan: Sesuai untuk membetulkan perubahan kecil yang berkaitan dengan usia. Hasilnya tidak stabil. Pesakit mungkin mengalami alergi foto.

4. Thermage (Radio Lifting (RF-Lifting))

Teknologi ini serupa dengan laser, tetapi faktor yang mempengaruhi adalah radiasi frekuensi tinggi, yang memungkinkan untuk mempengaruhi lapisan kulit yang lebih dalam dengan meningkatkan suhu mereka di tempat. Teknologi pengurangan ELOS serupa didasarkan pada penggunaan elektrik frekuensi tinggi dan gelombang optik serentak.

 • Kelebihan: jenis prosedur yang lembut, hasil yang cepat, beberapa kontraindikasi (terutamanya kanser).
 • Kekurangan: Keperluan untuk prosedur berulang selepas beberapa ketika.

5. Mengupas

Pengelupasan atau pembaharuan permukaan - penyingkiran lapisan atas kulit, yang terutama terdiri daripada sel-sel epidermis dengan tahap daya hidup yang berbeza-beza. Sebagai tambahan kepada kesan laser di atas, kaedah pelucutan mekanikal (kasar) dan kimia digunakan. Kesan dos memberi impuls untuk pengaktifan proses pemulihan dan sintesis elemen struktur kulit yang baru.

 • Kelebihan: hasil pantas.
 • Kekurangan: Teknik ini memerlukan perawatan yang sangat baik dari pihak doktor dan pemantauan tambahan berikutnya terhadap pesakit, permukaan luka yang dihasilkan terdedah kepada jangkitan, dan kemungkinan parut. Kesannya hanya berlaku pada kedutan dangkal.

6. Mesothreads

Pendahuluan di bawah permukaan permukaan benang khas (penegangan meso benang) yang diperbuat daripada bahan penyerap lengai (polydioxanone), yang memberikan fungsi rangka dan menghaluskan kulit. Arah baru kaedah ini adalah mengangkat benang, di mana apa yang disebut mesothread 3D digunakan, yang menyebabkan ketegangan tisu minimum. Penyerapan lengkap (penyerapan semula) serat yang diperkenalkan berlaku dalam beberapa bulan, sementara fungsi pendukung ditambah dengan kesan merangsang sementara.

 • Kelebihan: Kesederhanaan dan kemungkinan prosedur cepat, kesan jangka panjang (beberapa tahun).
 • Kekurangan: Reaksi individu terhadap bahan yang disuntik adalah mungkin, kadang-kadang bekas luka muncul pada kulit, tidak ada statistik mengenai hasil jangka panjang untuk mengangkat benang.

7. Pengangkatan pembedahan

Peremajaan wajah melalui facelift pembedahan dapat dilakukan dengan cara yang berbeza: rhytidectomy (teknik mengangkat klasik), mengangkat SMAS, pembedahan dengan pengenalan endotin, dll. Dengan adanya banyak cara konservatif, pembedahan plastik tetap menjadi kaedah yang paling berkesan, kerana hanya dapat mengurangkan atau menghilangkan perubahan yang berkaitan dengan usia.

 • Kelebihan: Keupayaan mempengaruhi semua kawasan muka dan kawasan bersebelahan (leher), pembetulan kulit kendur yang ketara, kedutan dalam dan banyak lagi kecacatan lain. Hasilnya berterusan (boleh memakan masa bertahun-tahun).
 • Kekurangan: kemungkinan komplikasi berkaitan dengan pembedahan dan anestesia, keperluan untuk tempoh pemulihan dengan banyak batasan, kemungkinan ubah bentuk muka dan penampilan bekas luka yang kelihatan.

Kaedah peremajaan wajah pada masa ini dicirikan oleh sebilangan besar kaedah yang membolehkan pesakit memilih yang paling sesuai untuk dirinya sendiri.