Rahsia Peremajaan Leher

Kebanyakan daripada kita meletakkan semua tenaga kita ke dalam penjagaan muka yang menyeluruh, sering melupakan kawasan leher dan décolleté, yang merupakan penunjuk umur yang paling jelas. Akibatnya, dari masa ke masa, percanggahan antara mereka menjadi sangat ketara.

Terdapat beberapa sebab mengapa kulit di leher lebih tua daripada muka.

 • Pertama sekali, ini adalah kerosakan pada lapisan epidermis yang disebabkan oleh matahari. Kulit di kawasan ini lebih nipis, jadi kesan berbahaya dari sinaran UV lebih meluas dan lebih mendalam, membawa kepada kemusnahan kolagen dan menipiskan lagi kulit, membawa kepada pembentukan kedutan.
 • Otot-otot zon kolar agak lemah, dan tanpa senaman yang betul, kulit mengendur dengan usia.

Cara terbaik untuk melambatkan proses penuaan dan mencapai leher yang diremajakan adalah dengan mengambil langkah yang perlu untuk mengekalkan nada otot dan meningkatkan keanjalan epidermis.

Wanita dengan kulit leher yang diremajakan

Untuk mengelakkan penuaan pramatang kulit, perlu mengikuti beberapa cadangan yang akan memperbaiki penampilannya dan melambatkan perubahan berkaitan usia di kawasan ini.

 • Sentiasa sapukan pelindung matahari pada leher dan dada anda. Perlu diingat bahawa kulit di kawasan ini sangat sensitif dan lebih mudah terdedah kepada cahaya matahari.
 • Gunakan kosmetik anti-penuaan dengan kepekatan antioksidan yang tinggi (vitamin E, A, C), serta pelembap khas yang direka khusus untuk kawasan kolar.
 • Cari produk yang mengandungi seramida yang menghalang kehilangan lembapan, peptida dan koenzim Q10 yang merangsang proses metabolik dalam sel dan melambatkan proses penuaan, dan asid hyaluronik yang mengekalkan keseimbangan air, nada dan keanjalan dermis.
 • Masukkan senaman yang berkesan ke dalam rutin peremajaan leher harian anda yang akan membantu meningkatkan nada otot di kawasan ini.
 • Amalkan postur yang sempurna. Pastikan kepala anda tegak dan lipatan di kawasan kolar dilicinkan secara automatik.
 • Minum sekurang-kurangnya 6-8 gelas air setiap hari. Jumlah cecair yang mencukupi menyumbang kepada penghidratan badan yang baik, membuang toksin dan memanjangkan keremajaan.
 • Bantal tinggi adalah musuh terburuk proses peremajaan leher.
 • Gunakan topeng dan pemampat kontras herba dengan kerap. Prosedur sedemikian menyumbang kepada detoksifikasi kulit, menegangkan dan menegangkannya.
 • Sebelum tidur, sapukan krim anti-kedut yang berkhasiat pada bahagian kolar.

pembedahan kosmetik

Dalam sesetengah kes, suntikan Botox atau Dysport mungkin ditunjukkan, tetapi penyelesaian ini tidak disyorkan untuk semua orang. Laser pengurangan kedutan merangsang pertumbuhan kolagen dan elastin, dan pengangkatan pembedahan sangat bagus untuk perubahan berkaitan usia, tetapi prosedur invasif ini agak mahal dan mempunyai kontraindikasi sendiri. Pemulihan selepas mereka mengambil masa yang lama.

Oleh itu adalah lebih baik untuk memulakan penjagaan anti-penuaan seawal mungkin agar tidak perlu menggunakan kaedah yang mahal kemudian.